WIBAX

PATRIOTS

Djurgården – Wibax Patriots 4–7

Djurgården – Wibax Patriots 4–7 (1-2, 1-3, 2-2)

 Stabil trea mot topplaget

Resan började med flygkaos och avslutades med tre poäng. Det som skulle vara att vi åkte från Arlanda 1 timme och 45 minuter innan matchstart blev kraftigt förskjutet. Från Kallax lyfte planet cirka en halvtimme sent och det i sin tur gjorde att vi landade sent. O’learys var stängt i Luleå, vilket gjorde att vi var tvungna att äta i Stockholm. Ett sent flyg och mat, som vi inte räknat med gjorde att vi anlände till Eriksdalshallen ungefär samtidigt som Djurgårdens spelare kom in efter uppvärmning utomhus. Vi hann knappt gå igenom formationerna innan matchen och hann definitivt inte hålla i någon matchgenomgång. Skulle det påverka prestationen och resultatet?

Knappast!

Matchen hade knappt startat innan bollen hade hamnat i Djurgårdens mål. Nyblivne pappan Elias Nyström bröt en passning centralt i försvarszonen, spelade upp till Joel Grape Tjernström som i sin tur servera Jonas Landström ett friläge. Landström rundade målvakten och rullade in bollen i det tomma målet. Vi jobbade hårt med fötterna för att komma in i matchen eftersom vi inte riktigt var helt varma än. Kvitteringen kom på ett slumpartat sätt när en Djurgårdsback slängde in bollen mot kassen. En styrning ställde John Stiglund i målet. Två minuter innan periodvilan snodde Landström bollen i defensiv ficka. Sedan citerar han honom så som han förklarade målet till media efter matchen.
– Jag drog en gubbe. Sen drog jag en till. Sen gav jag Grape öppet mål som rullade in den.

Sekunder efter målet utvisades lagets, sett till utvisningsminuterna, oschysstaste spelare.

Vi började i boxplay direkt efter pausvilan. Vi höll tätt! När förstafemman gick upp för att sätta hög press på hemmalaget drog DIF-målvakten Albin Engholm på sig en utvisning för obstruktion. I samma veva utvisades ännu en DIF-spelare för protest mot domslut. 5 mot 3 i två minuter alltså. Då passade Landström på att trycka in sitt andra mål i matchen på en målvaktsretur. Åtta minuter senare fullbordade han sitt hattrick genom en styrning i slottet på Grape Tjernströms passning. Knappt två minuter senare reducerade DIF. Jonas Landström tyckte inte att hemmalaget skulle få sista ordet i matchen utan placerade säkert in bollen i första krysset.

I tredje tog DIF över mer av spelet och hade mer bollinnehav. Det gjorde ingen nöd på oss utan vi visste hur trygga vi är i vårt försvarsspel. Någonting Djurgården gjorde bra var att hålla bollen i anfallszonen samtidigt som de bytte in en ny femma. Det samlades alltmer mjölksyra i benen hos oss och byteslängderna blev ibland det dubbla av vad vi ville att de skulle vara. En hög klubba av en Djurgårdsförsvare gjorde att vi spelade i numerärt överläge. Det blev mål. Men långt ifrån på det ”stereotypa powerplayspelet”. Erik Nilsson snodde bollen av före detta Storvretaspelare Kristoffer Svensson och rundade sedan målvakten och la in bollen i öppen kassen, 6-2!

Joel Grape Tjernström kunde definitivt sätta spiken i kistan när vi tilldömdes straff 16.12. En miss där gjorde att vi kunde spela av två minuter i powerplay. Det gick inledningsvis sådär, när Djurgården reducerade till 3-6. Sekunder återstod av numerära överläget när Birk Sollenius gjorde Wibax sista mål för aftonen, 7-3! Det var dock inte matchens sista mål. Djurgården fick ett tröstmål som snyggade till siffrorna 7-4.

Till sist…

… är vi seriens enda lag som tagit poäng i samtliga matcher under 2016.

… har John Stiglund förlängt sin personliga matchvinnande streak till sju matcher. Han har tagit poäng i samtliga matcher han fått speltid i under säsongen, enda förlusten är i sudden mot Järfälla.

… kan vi i praktiken bli klara för klara för kval i helgen, ifall Thoréngruppen besegrar Järfälla och vi besegrar Tyresö. Då skiljer det sex poäng och minst 6 mål mellan oss och Järfälla när två matcher återstår.

/Birk Sollenius