WIBAX

PATRIOTS

Djurgården – Wibax Patriots – Playoff

Dubbelhelgen i Stockholm

Playoffmatch 2: Djurgården – Wibax Patriots 8-2 (3-1, 1-1, 4-0)
Playoffmatch 3: Djurgården – Wibax Patriots 3-4 SD (0-1, 1-1, 2-1, 0-1)

Joel Grape Tjernström sköt Wibax till playoff-2!

Den här texten kommer inte att vara utformad som referaten brukar. Istället kommer matcherna att sammanfattas kortare där det mest karaktäristiska från dem beskrivs samt hur helgen i Stockholm överlag var för laget.

Lördagen

Vi kunde vid seger avgöra matchserien och bli klara till playoff 2 mot Thoréngruppen som bara timmar innan första tekning i vår match slagit ut Salem i två raka matcher. Vår motståndare, Djurgården, hade kniven mot strupen. Inte bara för att de hade ett 0-1-underläge från matchen i Piteå. De har dessutom en tvåårsplan där målet är att gå upp till Superligan och denna säsong är säsong nummer två. Maximal press på Stockholmarna.

Djurgården var också det laget som kom ut och visade att ”vi ska matchen dit vi vill”. Ett högt och otroligt aggressivt försvarsspel gjorde att vi blev aningen tagna på sängen. Vi var förberedda på att de skulle trycka högre än i Piteå, men inte med den intensiteten de visade. Vi hängde inte riktigt med och efter fem spelade minuter i första perioden hade DIF skapat fler bra målchanser än under hela matchen i Piteå. De fem minuterna kändes som en hel match. Trots att vi tog ledningen efter drygt en minut var Djurgården klart mycket hetare än oss. John Stiglund stod för flera kvalificerade räddningar. Det dröjde en kvart in på perioden innan hemmalaget fick hål på oss. Därefter tappade vi lite andan samtidigt som Djurgården fortsatte att trycka på. Första periodpaus stod det 3-1 på tavlan. Helt rättvist. Andra perioden spelade vi upp oss betydligt och var jämna med Djurgården. Kanske lite bättre. Men i målprotokollet spelade det mindre roll och perioden slutade 1-1, efter ett mål av Erik Nilsson. I tredje perioden fick Djurgården maximal utdelning och vann den med klara 4-0. Vid 7-2-målet i mitten av tredje perioden tog vi en time out där vi fick inse att vi kommer att spela en match imorgon. Vissa spelare fick kliva åt sidan och vila inför match tre. Vi fick se oss som ett slaget lag med hela 8-2. Det gällde nu att ladda om batterierna för att plocka den direkt avgörande matchen. All eloge till Djurgårdens sätt att genomföra matchen. Undertecknad har aldrig sett dem prestera så bra, varken när vi spelat mot dem eller i andra matchen jag sett dem spela. Faktum är att Tobias Bergfors i Djurgården sa inför matchen till mig att ”antingen är vi svinbra och då vinner inte många lag mot oss, eller så är vi dåliga och då kan alla lag vinna mot oss”. Idag var en dag de var ”svinbra”.

Under kvällen fick spelarna fria händer att äta vad man var sugen på i närheten av Eriksdalshallen. Senare på kvällen åkte vi till ett hotell på Lidingö för återhämtning. Vid 21.45 samlades laget på hotellet för ett kvällsmöte. Där pratade vi om att vi förtjänar att spela de här matcherna, vi förtjänar att vara i den situationen vi är i. Vi är så här bra. Så länge vi tar jobbet för varandra, för annars är vi ett mediokert allsvenskt lag. Det vet vi om. Vi var fast beslutna om att spela playoff 2. Vi knöt näven helt enkelt.

Söndagen

Uppstigningen vid 8 var omkring tre timmars sovmorgon i jämförelse med morgonen dagen innan. Frukost relativt omgående och därefter direkt in i minibussarna och avfärd till Eriksdalshallen för tredje matchen i serien. Janne Persson höll likt ett brandtal efter uppvärmningen och Erik Nilsson fyllde på det och tog taggningen till en helt ny nivå. Nilssons tal har jag aldrig någonsin hört inom lagidrott inför en match. Det fanns definitivt ingen risk för att vi inte skulle vara på tå inledningsvis, snarare tvärtom.

Kortfattat skulle vi gilla situationen och bara njuta. Ingen skulle kunna se tillbaka och känna att ”fan jag vågade inte”. Vi visste att vi redan gjort en bra säsong, nu kunde den bara bli bättre.

Drömöppning återigen. Josef Söderström tryckte in en retur på Erik Nilssons skott efter knappa fem minuter. Bakåt var John Stiglund lika fantastisk som under tidigare kvalmatcher. Vi visade upp ett helt annat spel än igår, vi täckte massor av skott och var beredda att kriga ned Djurgården. I andra perioden kvitterade Djurgården från nära håll. Vi spelade betydligt lugnare idag, samtidigt som det märktes på Djurgården att de gjorde en rejäl urladdning igår. De var inte alls lika intensiva i deras spel idag. Marcus Renberg, som haft en fenomenalt bra säsong, fixade ledningsmålet efter ett frislag. En otroligt fin felträff som seglade sig in i första krysset med minimal styrfart. Resterande delen av perioden kantades av utvisningar, numerära överlägen inget av lagen lyckades förvalta. U19-landslagsmannen Axel Larsson styrde in DIFs andra kvittering efter sex minuter i tredje perioden. Det här skulle bli en rysare. Erik Nilsson visade vägen när vi tog ledningen för tredje gången i matchen. Hans lagkamrat från student-VM 2012 Daniel Thorsson kvitterade sedan på straff, en tveksam straff. På tal om tveksamma beslut, det kommer mer. Matchen gick till förlängning, nu skulle det verkligen avgöras. Tredje och direkt avgörande matchen. Och så förlängning på det. Två helt jämna lag. Det var inte tillknäppt och avvaktande som det kanske förväntades. Istället hade bägge lagen målchanser innan det skulle avgöras 04.03 i övertiden. Joel Grape Tjernström krigar in bollen! Först tar den i stolpen, sedan på något märkligt sätt ligger den i målet, samtidigt som Grape Tjernström knuffas in i målområdet av en Djurgårdsback. Hemmalaget menade att Grape Tjernström stått i målområdet och gjort mål. Men ena domaren stod väldigt bra placerad och hade kontroll över situationen. Det blev mål! Grape Tjernström sköt oss till playoff-2, där vi nu kommer att ställas mot Team Thoréngruppen. Mäktigt!

Christer Nordkvist sa under måndagsträningen. ”Idrottspsykologiskt ska man inte vinna match 3 om man förlorar match 2. Vi i ledarstaben pratade inför helgen om hur gruppen skulle reagera på en eventuell förlust i match två. Men det spelar ingen roll för den här gruppen fungerar inte som andra grupper, det här är en speciell grupp”.

Och det är den speciella grupp som nu ska ta oss till en ännu högre nivå.