WIBAX

PATRIOTS

Hudik/Björkberg – Wibax Patriots 7–8

Hudik/Björkberg – Wibax Patriots 7–8 (3-3, 1-3, 3-2)

 Tre poäng efter dramatisk slutakt

 Det var två veckor sedan senaste matchen. Därmed var det ett hungrigt Wibax Patriots som gick in i premiärmatchen mot Hudik med högt huvud, efter de bra resultaten som presterades i Umeå Scandic Cup. Spelmässigt syntes det tydligt under vissa perioder i matchen att vi har ett års erfarenhet av Allsvenskan medan hemmalaget var nykomlingar. Efter en sensationell comeback av Hudik i tredje perioden hittade vi en väg att vinna och ta tre poäng i seriepremiären!

Första perioden inleddes med full fart framåt! Förutom ett stolpskott från snäv vinkel i första perioden av hemmalaget var det Wibax som ägde spelet. Ett långt anfallsspel avslutades med att Emil Johansson hittade en diagonalpassning till Elias Nyström som pricksköt in ledningsmålet. Några fåtal byten senare visade nyförvärvet Martin Hallén–Almroth att hans mål i träningsmatchen mot Umeå City inte var en tillfällighet. Han avancerade med bollen längs högerkanten och dundrade 2–0 i första krysset med ett handledsskott. Supersnyggt! Hudik/Björkberg var troligen tagna av stundens allvar och spelade krampaktig inledningsvis. Full förståeligt! I powerplay spelade Hudik till flera heta målchanser och fick till slut in reduceringen genom ett skott centralt. I en spelvändning några byten senare hade hemmalaget utjämnat matchen, 2–2 efter 11.21. Bägge lagen lyckades skapa halvchanser när matchen i det här skedet stod och vägde. Bäst utnyttjade hemmalaget det när de satte tredje raka målet och för första gången tog ledningen i matchen, 18.34. Innan periodsignalen gick hade vi fått en chans i numerärt överläge och förvaltat det på bästa sätt. Joel Grape Tjernström tog ett eget initiativ och bröt in framför mål och satte kvitteringen med sju sekunder kvar av perioden.

Publiken hade återigen fyllt hallen efter en kaffepaus när Birk Sollenius gick emellan två Hudikforwards och hårt placerade in ledningsbollen i bortre krysset efter dryga tre minuter. Därefter kontrollerar vi matchen och bjuder inte Hudik på någonting. Och denna gång var det vår tur att göra tre raka mål. Joel Grape Tjernström gjorde sitt andra i matchen genom ett skott från fickan. Vi hade återigen en tvåmålsledning. Glädjen blev kortvarig. 21 sekunder senare var ledningsdifferensen nere på ett. Två minuter därpå fick vi powerplay igen. De två minuterna passerade, men strax därefter utökades ledningen genom Linus Grönlund, som precis som Hallén Almroth fick göra sitt första mål i Allsvenskan. Tiden from målet och framåt nästan sprang iväg. Vi spelade rutinerat och ägde bollen stora delar av andra perioden. Stort tålamod i uppspelsfasen tillsammans med att vi värderade lägena bra gjorde att Hudik knappt fick känna på bollen.

Tredje perioden började på exakt samma sätt som andra avslutades. Första egentliga händelsen var när Joel Grape Tjernström gjorde sitt tredje mål för kvällen efter nästan sju minuter. Domarna bedömde målet som självmål, men givetvis ska Grape Tjernström ha all beröm för målet. Han vann målet föredömligt i egen zon, avancerade längs högerkanten för att sen skjuta på ett försvarade ben och i mål. Först efter hemmalagets timeout 12.57 blev spelet banbrytande. Hudik var givetvis tvunget att spela på chans för att ha en chans att ta igen tremålsunderläget. Och mot alla odds lyckades dem också göra det. Första reduceringen kom efter ett individuellt misstag. Andra och tredje målet kom genom lyftningar från Hudiks backplats och sen högg dem på returerna. Alla tre mål inom loppet av 65 sekunder. Det sista tiden 17.12. Den fullsatta hallen blev otroligt högljudda, med all rätt. En mäktig upphämtning av nykomlingarna. Men efter den glädjen blev kortvarig. Stekhete Grape Tjernström friställde kedjekamraten Jonas Landström framför mål som petade in ledningsmålet 8–7. Ledningsmålet kom i bytet efter kvitteringen. Emil Johansson, som stått för tre assists i matchen, utvisades när Hudik skulle slutforcera. Trots att utvisningen kom 18.11, väntade Hudik med att ta ut målvakten för att få maximalt tryck på Oscar Öberg i Wibaxkassen. De hetaste målchanserna uteblev, mest tack vare att Erik Nilsson, lagkaptenen, höll i bollen i närmare 30 sekunder. Han spelade föredömligt av tiden, som är mer värt än mål och assister i det här skedet. Slutsignalen ljöd och vi kunde därmed inkassera tre poäng!

Till sist…

… var det första gången sedan 2012 WP vann premiärmatchen i serien
… gick Erik Nilsson poänglös för första gången mot Hudik/Björkberg sedan hemmamatchen i grundserien 2013.
… Var det 586 personer på läktaren, fler än i kvalmatchen 2014. Siffran är 271 fler än den näst högsta publiksiffran i Allsvenskan norras premiäromgång
… har Joel Grape Tjernström bara sex poäng upp till fjolårets poängskörd

Birk Sollenius