WIBAX

PATRIOTS

Kais Mora – Wibax Patriots 6-7SD

Kais Mora – Wibax Patriots 6-7SD (2-0, 3-1, 1-5, 0-1)

Megavändning gav suddenseger

Den särklass längta bortaresan rent tidsmässigt avverkades under lördagseftermiddagen när vi gästade Mora.

”Vi satt kvar i bussen” är en välkänd klyscha som kommer upp när bortalag inte presterar under matchen inledning. Den klyschan hade kunnat appliceras på dagens hemmalag Mora. Under de första tio minuterna spelade vi ut hemmalaget fullständigt och skapade flest chanser och ägde mest boll. Vi visade att det är vi som krigar i toppen och det märktes att de krigar i andra änden av tabellen. Dessvärre visade vi ingen kyla i avslutsfasen utan de flesta skotten gick antingen rätt på en för dagen storspelande målvakt, i täck eller utanför. När vi skulle spelvända kolliderade Emil Johansson olyckligt med en Moraspelare i vårt defensiva slott. Efter många om och men fick en hemmalagsspelare tag på bollen avlossade mot John Stiglund i kassen. De två första skotten lyckades han avvärja men det tredje blev för mycket och Mora hade gjort matchens första mål. Fyra minuter senare tilldömdes hemmalaget ett felaktigt frislag i offensivt hörn. På ett oförklarligt sätt stod en hemmaspelare helt fri i slottet, fick passning och dunkade upp bollen i bortre krysset.

I början av mittperioden satt vi kvar i omklädningsrummet. En halvminut var spelad när Mora elegant pricksköt in 3-0 i bortre krysset från fickan. Strax därpå gjorde de ytterligare ett mål på ett friläge. Spelmässigt hade vi mycket av bollen men energin vi hade i första perioden var bortblåst. Moras försvarsspel var smalt och relativt passivt – det drog ned på vårt tempo. Vi fastnade ofta med bollen i fickan där vi ville slå avgörande passning direkt. Vi saknade helt enkelt tålamod i anfallsspelet och blev, även om vi inte vill erkänna det, stressad av resultattavlan. Inte ens i numerärt överläge lyckades vi dra upp tempot. En liten box gjorde att vi spelade i sidled och sköt direktskott, men målvakten satt för det mesta i vägen. Efter powerplayspelet dröjde det inte länge innan Mora, med sin dödliga effektivitet, dunkade in ännu ett mål i krysset. I samband med detta 5-0-målet tar vi timeout. Efter ännu ett misslyckande i numerärt överläge fick vi spela boxplay sedan Martin Hallén Almroth misstagit uppvärmningsfotbollen med den viktiga matchen. Han utvisades för nick. Med facit i hand en perfekt utvisning. Vi höll tätt och John Stiglund kastade perfekt upp bollen till Erik Wuopio som på ett oförklarligt sätt pangade bollen upp i första krysset från otroligt snäv vinkel. Det satte punkt för den andra perioden.

Till tredje perioden gick vi ned på två femmor. Prestationen i sig under första två perioderna var inte så dåligt som resultattavlan visade. Eller som Janne Persson sa i pausen: ”Jag skulle vilja skälla ut er totalt, men det är inte befogat för vi är bättre än dem”. Det handlade bara om att jobba mer med fötterna och komma in i det. Periodstarten blev en kalldusch. Mora utökade till 6-1 i numerärt överläge där vi tappade markering centralt i banan. Till skillnad från övriga avslut var detta lågt och hårt i bortre burgavel. Någonstans här väcktes björnen. En rysk björn. Erik Nilsson sköt på vinst och förlust igenom den folkmassa som var i skottlinjen och förvånansvärt passerade bollen samtliga spelare och seglade in i nätmaskorna. Tämligen omgående reducerade Josef Söderström ännu en gång från nära håll. Mora blev passiva och var alldeles för rädda om sin ledning för sitt eget bästa. Bara tre minuter efter Söderströms mål dundrade Joel Grape Tjernström på för kung och fosterland. Bollen, via ribbkrysset, skulle få ett sämre nät att spricka. Aldrig tidigare har undertecknad sett han skjuta så hårt. Och dessutom en precision i världsklass. Tiden var 08.12. I samband med Grape Tjernströms mål tog hemmalaget time out. Vad undertecknad undrar är vad som sas i den genomgången eftersom Mora ställde upp och spelade identiska innan målet som efter. Ingen förändring skedde alls. Vi tackade och tog emot. En minut senare hade Josef Söderström gjort sitt andra mål i matchen, även detta mål på nära håll. Kvitteringen kom inte långt därefter. 10.52 rundade Jonas Landström kassen och på sitt patenterade sätt gjorde mål via köksvägen. Frågan är om man kan räkna hans mål denna säsong via köksvägen på en hand? Kvitteringen förändrade matchbilden en del. Mora började återigen spela sitt styrspel som de visade upp i första och andra period. Vi blev lite mer passiva med bollen men behöll aggressiviteten utan boll. Jonas Karlsson var nära att peta in bollen på nära håll. Mora fick inte till organiserat anfallsspel utan tog avslut ganska snabbt under slutskedet av tredje perioden. Stiglund var stabil i kassen. Vi var närmast att göra matchens trettonde mål och troligen matchavgörandet. Hemmalaget hade en skadad spelare i egen zon ute vid sargen när Grape Tjernström fick ett bra läge framför mål. Med ett backhandavslut missade han precis. Tyvärr. Det skulle bli förlängning för tredje matchen i rad och fjärde på fem matcher.

Här hade vi ingenting att förlora. Det hade inte Mora heller. Om de skulle ge oss två poäng kvittade det för dem eftersom vi inte konkurrerar med varandra i tabellen och vice versa. De gick all in. Målvakten plockades ut och de spelade med sex utespelare. Det gjorde också att de ägde mest boll och styrde spelet – men samtidigt kunde förlora matchen vid minsta bolltapp. En minut in i förlängningen skapar de bra målchanser centralt i vår försvarszon men John Stiglund visar sig från sin bästa sida och parerar både skott och returer. Sista ordet i matchen fick Erik ”superformmannen” Wuopio när han elegant placerade in bollen i bortre krysset. Han fjärde poäng i matchen och andra mål.

Till sist…

… har vi tagit poäng i samtliga matcher under 2016.
… är det fullständigt bekräftat att Erik Wuopio har otur när han tänker. Efter en intervju med PT frågade han bordskamraterna vid middagen varför PT ringde just honom. Det kan kanske bero på att han gjorde 2+2 , varav det matchvinnande målet….. Vem vet?

… sköt vi hela 20 skott på mål under sista perioden, säsongsrekord för vår del gällande flest skott under en period. Mest skott på mål under en match i serien står Djurgården för med 50 skott på mål mot Strängnäs i den fjärde omgången.

… har vi skjutit 70 skott på mål senaste två bortamatcherna, näst bäst i den kategorin är Djurgården med 61 skott.