WIBAX

PATRIOTS

Salem – Wibax Patriots 6–5

Salem – Wibax Patriots 6–5 (4-1, 0-2, 2-2)

 Misslyckat försök att säkra SSL-kvalplatsen

 Två lag som båda kunde bli 100 procent klara till SSL-kval gjorde upp i Skogsängshallen under söndagen. I och med Järfällas förlust mot Strängnäs kunde vi vid seger (även förlängningsvinst) säkra platsen, samtidigt som Salem hade tre poäng och över 20 plusmål tillgodo mot Järfälla. Upplagt för kryss för att rädda skinnet för bägge lagen och spela ut Järfälla á la Sverige – Danmark mot Italien 2004? Nej, det var det inte på talan om.

Dagens hemmalag är, bortsett från Thoréngruppen, seriens bollskickligaste lag. Lägg därpå en svårspelad ”skolidrottshall” och ett halt golv, sällan är hemmaplansfördelen så märkbar som idag. Inte helt oväntat var det Salem som styrde och ställde i matchen i början. De tvingade oss till att backa hem, vilket vi normalt sett är trygga med. I vårt försvarsspel straffade Salem oss gång på gång väldigt hårt. Salem lyckades med det som Thoréngruppen lyckades med i andra perioden i höstas, spelade på de ytor och exakt rätt tajming där vi är ytterst sårbara. Gång efter gång hamnade de i numerära övertag i vårt försvarszon. 1-0 kom också rättvist, men på ett annorlunda sätt. Kevin Haglund, som frystes ut av Telge i division 1, plockades upp av Salem där han gjort succé i den högre divisionen. Han spräckte nollan när han lyckades hålla bort en försvarare med sin räckvidd, från nära håll petade han in sedan in bollen. Knappt tre minuter senare petade Rickard Berg in 2-0 målet för Salem efter en överspelning som jag nämnde ovan. 45 sekunder gjorde Karljohan Ahlroth Salem tredje från nära håll. I det här skedet tappade Salem lite av sitt kommando. Vi lyckades flytta upp positionerna samtidigt som vi korrigerade försvarsspelet och blödningen. Det var när vi fick chans i numerärt överläge vi spräckte nollan. Marcus Renberg sökte sig till en fri yta i slottet och reducerade på ett direktskott till 3-1. Men endast 1,5 minut senare gjorde Karljohan Ahlroth sitt andra mål och Salems fjärde med ett skott som tursamt letade sig in bakom John Stiglund. Ahlroth kom, för vår del, olycklig fri från kanten sedan Marcus Renbergs klubba gått av i situationen innan. Det gjorde att ytan öppnade sig eftersom reglerna inte tillåter spel utan klubba. Sen fick vi äntligen gå till pausvila…

Vi pratade om att ta personligt ansvar och inte överlämna ansvaret till någon annan i pausen. Två korrigeringar gjordes, Josef Söderström fick ta av sig överdragsjackan och spela istället för Anton Andersson och John Stiglund byttes mot Oscar Öberg, som fick göra sina första minuter i Allsvenskan 2016. Tommy Nilsson tackade för förtroendet i förstafemman genom att spela piggt och aggressivt. Han var också den som reducerade till 2-4 i början av mittakten med en bra passning av Erik Wuopio som fick bollen mitt på klubban av en Salemspelare. Samme Nilsson höll sig påpassligt framme två minuter senare och petade in ännu en boll och helt plötsligt skiljde det endast ett mål. I den här delen av matchen spelade vi vår bästa innebandy i matchen. Flera gånger lyckades vi etablera anfallsspel i Salems zon. Vi kunde bryta flera passningar och kontra utan resultat dock. Känslan var att Salem var otrygga att spela försvarsspel i egen zon och vi fick med två reduceringar blodad tand och ville ha mer. Närmast utdelning var Jonas Landström när han kom halvt fri efter ett utkast av Öberg i målet. Halvvolleyskottet med backhand gick dock över. Hemmalagets målvakt för dagen, Daniel Snellman, gjorde en väldigt bra insats och tog alla bollar som kom mot honom. Elias Nyström fick ett bra läge nära boll efter en diagonalpassning och skulle bara lägga in bollen i det öppna målet, men istället räddar Snellman bollen med en hand upp mot första krysset.

Till tredje perioden gjorde vi en förändring, ned på två backpar och rulla på med samma forwardskonstellationer. Ett mål som vi gjord var på frislag sedan tredjefemman slitit på hårt framför Salems kasse. Förstafemman bytte in där Emil Johansson serverade Erik Wuopio bollen som smackade in kvitteringen. Enkelt och effektivt frislag. Matchen jämnades ut efter att lagen ägt en period var. Efter ett långt anfall för hemmalaget kunde Jesper Lindström prickskjuta in 5-4. Drygt fyra minuter senare gick Salem ifrån till ett tvåmålsöverläge genom Kevin Haglund som placerade in bollen i bortre krysset. Vi gav inte upp. Tvärtom. En minut efter Salems utökning pressade vi ned dem i offensiv zon. Till slut till Marcus Renberg bollen på sin backplats när han lyfte klubban för att avlossa sitt skott. Istället såg han någonting ingen annan på planen tycktes se och passade hårt till Erik Nilsson i mitten som kunde skjuta i mål tiden 14.41. Det var som att Nilsson inte vad beredd på att få bollen. Smart passning av Renberg. I det här skedet av matchen behövde vi ett mål till för att nå oavgjort resultat. Salem, till skillnad från de flesta lagen i serien, är bra på att hålla koll och vara trygga med att äga bollen. Vi fick svårt att få ta på den. När vi fick tag på den återstod det endast en minut och med tiden 19.11 fick vi ett frislag centralt i banan. Precis som senast vi gästade Salem missade sekretariatet att stoppa tiden i viktiga skeden i matchen. Senast rullade tiden någon sekund extra när vi gjort mål i 5 mot 3 så att det enligt tiden var i spel 5 mot 4, alltså blev de fulltaliga vid målet. Denna gång gick det omkring 10-12 sekunder innan klockan stoppades. Klockan drogs tillbaka åtta sekunder, vilket förmodligen och högst sannolikt är för lite sett till hur mycket klockan faktiskt rullade. Vi tog time out i samband med frislaget och när vi skulle spela igång visades Karljohan Ahlroth ut för avstånd. Vi fick spela 6 mot 4. Tyvärr lyckades vi inte få in bollen i mål utan vi förlorade på ordinarie tid för första gången sedan 20 december 2015.

Till sist…

… får vi en ny chans att säkra SSL-kvalplatsen i helgen när Västerås gästar oss.

… är det ändå lite häftigt att Salems förstafemma bestod av spelare födda 98, 97, 96, 96 och 94. Det var också den femman som gjorde fem av lagets sex mål.