WIBAX

PATRIOTS

Wibax Patriots – Djurgården 5–4

Wibax Patriots – Djurgården 5–4 (1-0, 3-1, 1-3)

Seger i första kvalmatchen!

Innebandyfeber i kallaste länet. Det var äntligen dags för kvalspel till landets högsta serie. Djurgården stod på andra sidan och det var upplagt för en match med två taktisk skickliga lag, med bra defensivt spel. Vilket lag hade bäst offensiv? Vilket lag pallade trycket bäst?

Inledningsvis var det väldigt avvaktande spel från bägge lagen. Djurgården ägde bollen under första treminutersperiod och spelade i stort sett bara back back, växlandes med några passningar till en mötande center. Vi visade stort prov på tålamod i försvarsspelet. När vi ägde bollen spelade vi enkelt bort Djurgårdens press, men deras solida försvarsspel gjorde det svårt för oss att skapa riktigt heta målchanser. Jonas Landström, som stortrivs mot DIF, fick fyra spelare mot sig. På ett aningen okontrollerat sätt tråcklade han sig igenom försvararna och vann ett frislag. Resultatlöst denna gång. Det var också den femman med Landström, Grape Tjernström och Elias Nyström som skapade mest i det offensiva spelet. Längst bak i bägge lagen var det två bra målvakter som för dagen storspelade. John Stiglund i hemmalaget och Albin Engholm i bortalaget. Känslan var att varje mål i matchen skulle vara betydelsefullt. Första målet skulle vara viktigt för fortsättningen. Det fick vi! I numerärt överläge, en spelform vi blivit betydligt bättre i till den här säsongen, satte vi bollen. Nämnde Jonas Landström hittade en lucka bakom DIF-keepern. Bytet därefter utvisades Martin Hallén Almroth för fasthållning, för övrigt vårt lags mest utvisade spelare denna säsong. I boxplayspelet höll vi tätt, och oftast är det förre SSL-backen Daniel Thorsson som vill göra det. Han hade upp emot tio skott i matchen!

I den andra perioden kom Djurgården ut likt den första perioden, fast med lite högre bolltempo. Det skulle bli mål, men inte för bortalaget. Tommy Nilsson petade in en boll från nära håll när Tobias Viklund, som verkligen lyft sig senaste tiden i poängprotokollet, genialiskt spelade den raka bollen mot mål. Assisten var maskerad. När ena laget äger boll mest, är det logiskt att det andra laget får utvisningarna. Så var det nu. Elias Nyström visades ut för slag. En och en halv minut stod vi emot, sedan pangade Daniel Thorsson ett slagskott rätt upp i krysset. 2-1 åtta minuter in i mittperioden. Knappt en minut senare hade Jonas Landström utökat ledningen återigen till två bollar. En placering upp i bortre krysset avslutades med en surfingmålgest där han slängde klubban framför sig och sedan surfade loss! Bröderna Nilsson red sedan på vågen fyra minuten senare när det med ett klappklappspel rullade in bollen i ett tomt mål, storebror Tommy målskytt. Resterande delen av perioden låg vi perfekt i position och även om Djurgården ägde bollen mestadels var det vi som skapade de hetaste chanserna. Djurgården var tämligen uddlösa matchen igenom, men främst här i andra perioden. Periodens prestation, utöver målen och målgesterna, var Jonas Strandelin när han blev trängd bakom eget mål. På något märkligt sätt, åkte han karusell i sin egna kropp, och snurrade sig ur situationen och skapade en omställningschans, mycket snyggt!

För att på något sätt försöka skapa liv i matchen och komma tillbaka målmässigt behövde Djurgården spelade mycket mer desperat. U-19 landslagsmannen Simon Götz, som var bänkad under första två perioderna, kom till och gjorde avtryck direkt. Han assisterade nämligen Linus Jämtdal när han pricksköt in reduceringen direkt i tredje perioden. John Stiglund förklarade målet såhär direkt efter matchen.
– Han sköt förbi vårt täck som även täckte mig. Jag såg bollen för sent och hann inte reagera.
Det var viktigt i det här skedet av matchen att inte klappa ihop totalt. Det gjorde vi inte heller. Vi låg bra i försvarsspelet och fortsatte att vara jobbiga att möta samtidigt som vi gick till attack vid läge. Jonas Strandelin visade ut för hårt spel 10.54. Ännu en reducering för DIF skulle ge dem otroligt stort mentalt övertag. En hårt arbetande box med många skottäck kombinerat med ganska bra spel med boll gjorde att två minutersutvisningen rann iväg. På ett högst slumpmässigt sätt utökade Erik Nilsson ledningen. Han kom i en 1 mot 1 situation där bollen studsade. Bollen och spelarna sprang lite mot höger, Nilsson skulle då spela bollen förbi försvararen för att komma närmare mål. Istället får han felträff på bollen så att det blir som ett avslut målvakten inte alls är med på. Då seglar bollen in i mål. Många av de över 900 på läktaren undrade nog vad som precis hände men det viktigaste var att det blev ett mål. Knappt två minuter senare tog bortalaget time out. Målvakten togs ut. Det brukar hända när DIF möter oss, att målvakten får lämna buren i tidigt skede. I det här fallet med 2,5 minuter kvar att spela. Ibland blir det ingen effekt alls, ibland blir det effekt och ibland blir det också dubbeleffekt. Två reduceringar inom loppet av en minut gjorde att hjärtat satt i halsgropen hos publiken, trots att segern till synes var kassaskåpssäker. Vi brukar normalt sätt kunna bollen i ett öppet mål. Inte denna gången. Tur för oss var att Djurgården inte heller lyckades sätta en till boll. Vi kunde segra med 5-4 i första playoffmatchen! Starkt!

Till sist…
… var det här första gången ett hemmalag vann i en match mellan Djurgården och Wibax Patriots.
… vann Thoréngruppen sin kvalmatch med hela 6-0 på bortaplan. Aldrig tidigare på förbundsnivå (tror jag) att Salem har blivit nollat.
… på tal om udda resultat, Lindås vann i det södra playoffspelet mot Jönköping med 15-3. Detta trots att Jönköping slutade högre upp i tabellen än Lindås.