WIBAX

PATRIOTS

Wibax Patriots – Järfälla 7–8 SD

Wibax Patriots – Andreas Stefansson (Järfälla) 7–8SD (1-2, 4-0, 2-5, 0-1)

Tung tredjeperiod hindrade tre poäng

Tio raka hemmamatcher med poäng inför Järfälla var Wibax Patriots facit. Senaste gästande lag att plocka hem alla tre poäng i Norrmalmia var just Järfälla, denna gång med siffrorna 9-2. Senaste matchen lagen möttes i serien var i Jakobsberg. Denna gång vann Järfälla också stort, 9-4. Med andra ord en svår nöt att knäcka!

Jonas Strandelin gjorde i sitt första byte matchens första mål. Han bröt bollen på mittplan och sprang fram som en ångvält och placerade in bollen vid första stolpen. Vi hade enkelt att lösa Järfälla höga press, men i sekvenserna efter vi löst pressen tog vi det säkra före det osäkra och backade hem med bollen och inväntade nästa press. Vi spelade aningen tafatt och fegt. Järfälla å andra sidan hade endast två femmor med sig till spel och drog ned på tempot när de ägde bollen för att spara energi. Järfälla kvitterade så småningom till 1-1 och genom målkungen Andreas Stefansson, som gjorde åtta mål mot Västerås i senaste matchen. I ett numerärt överläge strax innan första pausvilan hade han gett Järfälla ledningen med 2-1 sedan han petat in en boll precis framför John Stiglund i kassen.

Erik Wuopio gjorde ett liknande mål som Strandelin i första perioden. Skillnaden var att han placerade in bollen i bortre burgaveln. Bytet senare tog vi åter ledningen genom Joel Grape Tjernström. Assisten från Jonas Landström som spelade fram bollen med klubban mellan benen var en delikatess! Vi fick ett numerärt överläge som vi i sista stund utnyttjade genom Erik Nilsson. Järfälla tog över mer av spelet och ägde mer boll. Skotten mot John Stiglund var tämligen ofarliga. Förutom ett. Bollen dansade på mållinjen och utomordentligt bra plcerad domare såg att hela bollen faktiskt inte var över linjen. Ärligt talat, det var maximalt en handfull millimeter. Järfällas avbytarbänk jublade mest när de trodde att bollen var i mål och klagade sedmera mest när domaren tecknade ”wash-out”. Intressant med det scenariot är att deras avbytarbänk är mer eller mindre den plats i arenan som man ser detaljer på andra planhalvan sämst ifrån. Men ändå gnällde de mest. Vi gjorde ytterligare ett mål innan periodsignalen ljöd, tyvärr sviker undertecknads minne vem som gjorde det. (Läs fotnoten längre ned).

Till tredje perioden hade vi ett tremålsöverläge att förvalta. En annorlunda sits för oss i Wibax Patriots som annars är Sveriges (förmodligen) bästa lag att vända underlägen till segrar. Tidigt i perioden, omkring en minut var spelad, innan Järfälla reducerade. Kort därpå fick vi numerärt överläge som vi inte lyckades utnyttja. I powerplayspelet fick dessutom Erik Nilsson en utvisning för hög klubba, oerhört tveksamt. Järfälla fick in ytterligare en boll när de hade blivit fulltagligt. Då bestämde sig Luleåfirman Joel Grape och Jonas Landström att ”nu får det vara nog”. Landström stal bollen högst upp i banan från en motståndarback och serverade Grape som enkelt la in bollen. Något byte senare hade även Erik Wuopio gjort sitt andra mål i matchen. Tiden var omkring minut 10-12 och i samband med ”Woppans” mål tog bortalaget time out. Två snabba mål direkt efter Time för Järfälla betydde att matchen levde i allra högsta grad. Fem minuter senare hade Anderas Stefansson gjort sitt femte mål för dagen och kvitteat matchen. Det blev ännu en rysare i Norrmalmia.

I övertidsperioden fick vi de första skotten på mål och öppnade starkt. Men järfälla fick sista skottet på och i mål för matchen. Vem som gjorde avgörandet? Anderas Stefansson med sitt sjätte mål. Totalt 14 stycken mål senaste två matcherna. Bara att lyfta på hatten!

Fotnot: Jag har inte kommit åt matchrapporteringen på innebandy.se och av den anledningen är referatet i ett sämre format än tidigare och referatet kan till viss del vara felaktigt.

 

Till sist…

… hoppas vi att Svenska innebandyförbundet inför krav på officiell statistik som SHL har. Exempel på enkel statistik att föra är plus/minus och vilken förteelse som lett till en utvisning för varje spelare. Samt också en kolumn för hur många av respektive utvisning en spelare tagit. Detta skulle betyda att journalister, publik och allmänt intresserade kan se att exempelvis Erik Nilsson varit inne på 46 mål framåt och 20 mål bakåt denna säsong, det ger honom +26. Gällanade utvisningar: Om en spelare fått 20 utvisningsminuter under säsongen bör det framgå om minuterna är fördelat på tio stycken tvåminutersutvisningar eller en ”2+10” och fyra tvåminutersutvisning. Fördjupad statistik här är att se vilka förteelser som lett till de olika utvisningsminuterna. Exempel: Av de utvisningar Martin Hallén Almroth dragit på sig under säsonger är fyra minuter för slag, två minuter för hårt spel och resterande två minuter för fasthållning. En till statistikdetalj som bör införas: Ange startmålvakt (och eventuellt byte) i protokollet (laguppställningen). Det här är ingenting som kräver några större resurser från förbundet utan detta skulle smaka mer än det kostar. Precis som en GB-glass för över tio år sedan!