WIBAX

PATRIOTS

Wibax Patriots – Kais Mora 4–3 SD

Wibax Patriots – Kais Mora 4–3SD (1-0, 2-2, 0-1, 1-0)

Frislagsmål avgjorde övertiden

Hemmamatcher i Allsvenskan för Wibax Patriots lyser lika mycket med sin frånvaro som solen under vinterhalvåret i Norrbotten. Förra säsongen hade vi under en period sju bortamatcher av åtta möjliga på höstsäsongen. Denna säsong har börjat liknande med fem bortamatcher på sex inledande omgångarna. Hur spelschemat läggs är en stor gåta, eller som Erik Nilsson sa till Piteå–Tidningen:
– Det är sjukt märkligt att vi har så många bortamatcher i rad. Jag vet inte vad förbundet sysslar med. De kanske inte vill ha oss i den här serien.

Fördelen blir att vi får spela fler matcher på hemmaplan när serien drar ihop sig på vårsäsongen. Hur som helst, denna match kontrollerar vi på fullaste allvar och med en normal effektivitet hade vi vunnit med 10–3. Nu hade Kais Mora en suverän målvakt som rånade oss på den sista poängen. All eloge till honom.

För de som missade första minuterna av matchen missade också den klart intensivaste delen. Med högt presspel och flera bra anfallskombinationer hade vi på två byten redan skapat målchanser för att 2–0. Inledningen var så intensiv att Erik Wuopio i tredje bytet var så het att han blev utvisad för hårt spel efter knappa två minuter. Det numerära underläget avvärjdes enkelt och om inte undertecknad missminner mig helt så hade inte gästerna något skott på mål under dessa två minuter. Matchuret rullade på med få spelavbrott, utan några egentliga händelser på planen. 13 minuter in på perioden fick vi chansen att spela powerplay. Vi skapade många skottlägen men fick till en början inte in bollen. Det såg att utvisningstiden skulle rinna ut när ”Ekke” sköt hårt, lågt utanför i sargen. Marcus Renberg uppfattade sargstudsen påpassligt när bollen hamnade framför mål och rakade in den när det återstod fyra sekunder i PP–spelet. Ett riktigt grismål av Renberg. Sista fem minuterna skapade vi några chanser för att utöka ledningen men Moramålvakten gjorde en stabil insats och kontrollerade de övriga åtta skott vi sköt under perioden. Det närmaste bortalaget kom ett mål var på ett frislag vid sargen någon meter ovanför hörnet med tre sekunder kvar. Ett pet till en skytt och ett välplacerat skott mot bortre krysset kunde ha ändrat tillställningen. Men Oscar Öberg i kassen visade att sin storlek bara är till en fördel och ”axlade” bort bollen från målburen.

Andraperioden är som ett spöke för oss. Vi har gjort klart minst mål i denna period och har skjutit klart minst skott i denna period under säsongens seriespel. Nu gällde det att döda spöket och göra den bästa perioden. Vi fick chansen efter tre minuter när gamla Storvretastjärnan Fredrik Holtz Kristian visades ut för hands. Återigen, fick vi mycket skottlägen men målvakten var konsekvent och hade bestämt sig för att stänga igen butiken. Vi var nära, men blev mållösa i detta PP. Istället efter halva matchen (och perioden) kom kvitteringen. Ett långt byte i defensiv zon där mjölksyran tog över sköt Mora ett backskott som precis smet in bakom Öberg i kassen. Det handlar om centimeter och utan en bra domarplacering hade det fortfarande varit 1–0 på tavlan. Tämligen omgående fick vi ännu en chans i PP. Denna gång fick andra uppställningen chansen att bevisa vad de går för. Och de ville inte vara sämre! ”Ekke” tog även denna gång ett avslut skillnaden var att bollen gick högre och rakt in i mål. 2–1! En annan svaghet vi har, förutom andraperioderna i stort, är att vi ofta släpper in mål i bytet efter vi gjort mål. Så blev fallet denna gång. Vi hamnade lite efter i positionerna och Mora fick ett skott från fickan som smet in bakom Oscar Öberg. Oturligt, och onödigt. Två byten därefter kom matchens prestation. Jonas Landström fick bollen på halvplan och gjorde två gubbar innan han med en backhand placerade in 3–2, en riktig soloprestation av ”Landy”. Fyra mål under en femminutersperiod alltså.

Den tredje perioden började som övriga två perioder. Nämligen med en utvisning. Även denna gång var det bortalaget som spelade utanför regelbokens aviseringar. Samma PP–formation som senast fick chansen att upprepa bedriften. Närmast utdelning var vi när Landström flippade bollen mot Grape Tjernström som missade volleychansen. Mora var inte ofarliga i boxplay. Ett skott i förstatäck friställde en dalmas från halva planen. Öberg var med på noterna och täckte undan alla luckor och styrde bort avslutet. Bara tre minuter efter att Morautvisningen var avslutad visades dem ut igen. Detta numerära överläge kommer inte att visas när pojklagstränare vill lära ut hur man spelar powerplay till sina ungdomar. Vi saknade bolltempo och sökte avgörande passning i helt fel lägen. Vi blev för bekväma med tiden vi fick. Det instinktiva spelet var bortblåst. Mållöst för andra överläget i rad. Matchen blev alltmer likt en thriller. Vi skapade chans på chans men fick inte in bollen. Samtidigt stack Mora upp och fick iväg fler avslut. Flertalet gånger täckte vi undan skotten. Marcus Renberg kunde exempelvis passa in som en av de 101 dalmatinerna. När han tog av sig tröjan efter matchen var han nästan prickig av bollmärken. Det var också han som var nära att utöka ledningen efter bra snurr av femman. På ett direktskott sköt han tätt ovanför ribban. Erik Nilsson var även han pigg och gjorde lite som han ville, men när avsluten kom växte Moramålvakten fram som en vägg. Det växte en frustration inom oss eftersom vi bara ledde med ett mål och verkligen inte fick in bollen. Drygt två minuter återstod när Dalalaget tog time out. Målvakten plockades ut. Men inte ens här fick vi in bollen trots hyfsade lägen. På ett väletablerat anfallsspel kunde sedan Mora kvittera på ett direktskott efter en passning som gått genom vårt slott. 3–3, med 33 sekunder kvar. Mora hade tur.

I övertidsspelet handlade det om att våga. Att vilja blir hjälte och skjuta hem bonuspoängen. Vi kände igen situationen att ha tappat överläge och var mån om att spela hem segern. På sättet vi gjorde det kanske inte var lika självklart. På ett frislag strax ovanför trepoängslinjen vid basketmatcher petade Hallén Almroth bollen till Emil Johansson som klippte till direkt. Bollen seglade hela vägen in i mål och Johansson blev poänghjälte denna afton!

Spelarnas omröstning för bästa spelare i Wibax Patriots gick till Marcus Renberg. Näst flest röster fick lagkaptenen Erik Nilsson.

Till sist…
… trots mängder av skott på mål bröts Martin Hallén Almroths målsvit. Samma svit bröts även för John Johnsson i Hudik/Björkberg och det innebär att ingen spelare i serien gjort mål i samtliga sju omgångar.
… spelar vi på hemmaplan redan på söndag då Djurgården kommer på besök.
… har vi 38 assister på 42 gjorda mål, det betyder att var tionde mål görs utan assist
… var vår skotteffektivitet första fyra omgångar uppe på 26%. Senaste tre omgångarna är den så låg som 15,5%.

Birk Sollenius