WIBAX

PATRIOTS

Wibax Patriots – Täby 8–7

Wibax Patriots – Täby 8­–7 (2-5, 1-1, 4-1, 1-0)

 Patenterade Wibaxvändningen nyckeln även 2016!

Julskinkan och nyårschampagnen skulle springas bort och vad vore då inte bättre än hemmaplan mot ett lag vi bara skulle ta revansch på? Vi minns (även om det är förträngt) bortamatchen mot Täby där vi tappade matchen i slutskedet trots att vi kände att vi var mycket bättre. Nu blev det andra bullar när psykologin ställdes på ett examensprov. Efter drygt 63 minuter hade vi återigen visat att Wibax Patriots och moral är synonymer.

Nyårsraketerna hade inte riktigt slutat smälla, Erik Nilsson skulle avfyra den sista. På ett högst imponerande sätt bröt han in vid första stolpen med bollen i luften som avslutades med ett backhandvolleyskott i mål redan i andra bytet. Innebandygodis! Känslan från sidan var också att vi var hetare under de första tre-fyra minuter i matchen. Täby är alltid Täby och även om det känns tryggt att vi äger bollen mestadels är det minst lika tryggt för Täby att stå i sin grundförsvarsuppställning. Kvitteringen kom efter nästan sju minuter efter en fin diagonalpass. Dryga fem minuter senare tog bortalaget ledningen genom Oscar Kandell. Han som annars stått i innebandymediernas centrum innan juluppehållet då han med en horribelt ful tackling sänkte Salems Tobias Lindström. Det spekulerades kring X antal matchers avstängning, men den domen uteblev som det verkar eftersom han stod på planen. Hur som helst, efter målet gjorde Täby ytterligare tre mål inom loppet av fem minuter. Flera av dem på minst sagt turligt vis. John Stiglund hade ingen lätt uppgift i kassen. Resterande delen av matchen Stiglund otroligt bra! Joel Grape Tjernström hann med ett straffmål innan signalen för periodpausen ljöd. Kyligt, snygg och viktigt mål! 2–5 efter första 20, det kunde bara bli bättre…

Men så blev det inte inledningsvis såg det ut som. Lagets buse, Martin Hallén Almroth visades ut två minuter och vi fick starta perioden i numerärt underläge. Glädjande var vi närmast utdelning under den här tvåminutersperioden där Birk Sollenius missade bollen på en sidledspassning och strax därefter serverade Grape Tjernström ett halvt friläge. Sedan stod matchen och vägde fram och tillbaka. Bägge lagen var nära att göra mål men målvakterna gjorde sitt jobb och räddade samtliga skott. Nästa mål i det här skedet av matchen var otroligt viktigt för utgången. Och det var bortalaget som gjorde det på ett friläge efter ett individuellt misstag av oss i uppspelsfasen. 37 sekunder återstod av perioden när Täby fick två utvisningar i samma sekvens sedan matchen blivit grisigare och publiken eldare på domarna. Den första utvisningen var inget att diskutera, men den andra av dem var billig för oss. Vi tackade och tog emot och hann göra ett mål innan perioden tog slut. Det var Jonas Strandelin som dundrade upp bollen i bortre krysset från en pointposition. Tremålsunderläge efter period 2, precis som det var efter första perioden.

Emil Johansson gillar tredje perioden. Fyra minuter in i perioden reducerade han till 4-6. Några minuter därpå utspelade sig scener som inte hör hemma på en innebandyplan. Jonas ”JK” Karlsson gjorde allt som stod i hans makt för att ta bollen före Täbys målvakt. Målvakten hann före och plockade bollen och JK irriterade han och stötte lite på honom med klubban. Då blir han helt överkörd av en Täbyförsvarare som puttar ned honom på marken och delar ut en spark på honom när han ligger på marken. Hur domarna hanterade situationen? Ja, både JK och Täbyspelaren visade ut två minuter för hårt spel. Utan att kunna regelbokens alla regler skulle undertecknad gissa att Täbyspelarens agerande borde varit matchstraff och JK:s friad. Jag menar, det Täbyspelaren utför på JK är vad som utanför sargen skulle rubriceras som misshandel. Vi gick stärkta av situationen och fick med oss ytterligare en utvisning en minut därpå. I numerära överläget visade Erik Nilsson vägen genom att placera in ett dragskott i bortre burgaveln. Ja, varför inte göra ett till och kvittera matchen tänkte lagkaptenen efter målet. Tre minuter efter föregående mål hade han gjort ett till och kvitterat. Vi var äntligen ikapp! Och hur gör man en match ännu mer spännande, tänkte Elias Nyström efter kvitteringen och drog på sig en utvisning. Vi höll tätt i boxplay-spelet men släppte strax efter in ett mål när det återstod drygt en minut av tredje perioden. Täbyspelarnas hån i samband med målet skrattade vi åt och kvitterade ännu en gång en halvminut senare, det var 7-7!

I den efterföljande förlängningen gjorde vi det som krävdes. Emil ”Mr Sudden” Johansson avgjorde för andra gången på övertid denna säsong i Norrmalmia. Han tog kyligt emot bollen centralt i banan och la in den med backhand. Och hur bjuder man då den fantastiska publiken på mest show? Jo, man tar av sig tröjan och springer längs hela långsidan närmast publiken och skriker ut sin glädje!

Till sist…

… har vi inte förlorat i Norrmalmia sporthall på ordinarie tid sedan Järfälla (2-9) kom på besök 1 mars 2015

… har vi innebandyns dag i Piteå nästa hemmamatch mot Balrog. Senaste två åren har vi bägge gångerna haft över 700 åskådare i publiken!

… har matchreferaten uteblivit då jag (Birk Sollenius) haft praktik som en del i min utbildning och tidsbristen har gjort att jag inte hunnit skriva dem från senaste matcherna. Nu ska de dock komma senast på tisdagarna resterande delen av säsongen så länge jag blir uttagen till matcherna och kan följa dem.

 God fortsättning!

/ Birk Sollenius