WIBAX

PATRIOTS

Wibax Patriots – Team Thoréngruppen 7–3

Wibax Patriots – Team Thoréngruppen 7–3 (2-1, 2-0, 3-2)

Två matchbollar till Umeåhelgen

Kval till SSL, stort. Kvalfinal till SSL, större. Djurgården är ett bra lag, Thoren är en eller två klasser bättre. Ingen press på oss, eftersom vi redan klarat målsättningen vi spikade inför säsongen. Thoren däremot, all press på sig.

Vi kände oss förberedda på bortalagets spel och vad de ville göra i matchen. Det höga tempot i matchen, både med och utan boll, kontrollerades av bägge lagen. Det fysiska spelet var lugnare i jämförelse med förra matchserien mot Djurgården, men det var ändå inte oexisterande. Första chansen till att göra mål fick vi när Joel Grape Tjernström stegade fram vid ett straffslag. Ett miss i avslutet var det enda som skiljde oss och ledningen. Grape Tjernström hade dragit målvakten men fick inte ren träff på bollen. Istället fick vi numerärt överläge. Hela läktaren jublade för mål när Birk Sollenius sköt ett direktskott som fick nätkänning – tyvärr gick en precis utanför och träffade burgavelns utsida. Senare i samma numerära överläge spräckte Erik Nilsson nollan genom ett välplacerat skott. Då fick publiken jubla på riktigt! Kort efter målet fortsatte special teams, denna gång boxplay. Bra jobb med låg tyngdpunkt och med klubban avfärdade de hetaste chanserna och vi klarade oss undan den värsta stormen. Fyra minuter efter numerära underläget lyckades Thoréngruppen sätta en boll bakom suveräna John Stiglund på en kontring. Tiden 16.55. Inte ens två minuter senare blev det nätrassel igen. Lagkapten Erik Nilsson satte hans och Wibax andra mål i matchen!

I andra perioden försökte bortalaget pressa oss lite högre i banan, åtminstone med en spelare. Allt som oftast löste vi det. Joel Grape Tjernström tog revansch från straffmissen i förra perioden genom att utöka ledningen till 3-1 5.02 i andra perioden. Ibland när vi inte lyckades med att lösa pressen från Thorengruppen ställdes Stiglund på prov. Den reflexsnabba och placeringssäkra målvakten är trygg utgångspunkt för oss och han räddade allt som stod i hans makt. När han inte räddade bollen själv gjorde ramen det åt honom. Exempel på det var när en Thorénspelare var nära att peta in bollen under Stiglund vid främre stolpen. Men vad har man sina bästa vänner till om de inte ska rädda en ibland, som vid den situationen. I uppställt försvarsspel kom inte Thoréngruppen till några heta chanser, vårt försvarsspel var mer eller mindre perfektion under matchen. Därför var det kanske inte helt ologiskt när vi gjorde 4-1. Målet var riktigt snyggt! Samtliga i femman var inblandade i ett klapp-klapp spel där Marcus Renberg serverade Elias Nyström helt öppet mål som han inte missade. För övrigt, Renberg tunnlade en motståndare i ett trängt läge i ena sarghörnet under periodens gång. På andra sidan sargen stod fördetta NHL-proffset, tillika Marcus morbror, Mikael Renberg som hyllade sin systerson genom att skrika ”härligt Marcus!”. Vi fick ännu en straff. Jonas Landström fick förtroendet, men även han missade straffen, hans avslut gick över efter en dragning. Därav ännu ett numerärt överläge. Däremot inget nytt mål, vi mäktade inte med att skapa lika heta chanser som i förra perioden. 4-1 var resultatet efter två perioder.

Nu handlade det mycket om att fortsätta spela och inte sjunka tillbaka för att bjuda på extra spelmässigt övertag för Thorén. 47 sekunder in i perioden kom precis det vi inte ville. En reducering. Christian Larsson var det som gav bortalaget hopp i matchen. Ett hopp som drygt fyra minuter senare skulle släckas lite mer. Tommy Nilsson gjorde 5-2 på ett konstigt sätt. Han sprang förbi sin försvarare och fick en studsande boll bakifrån. Med antingen hög klubba eller hopp, kanske både och (enligt domarna inget av de) satte han bollen med backhand bakom en förvånad Erik Ställ. Emil Johansson visades ut för fasthållning, en utvisning som skulle sätta igång vårt riktiga krigarhjärta. Vi täckte skott och jobbade frenetiskt hårt. Ännu ett numerärt underläge blev avklarat och vi skulle visa Thorén att de inte kommer att få någonting gratis under matchens sista sjättedel. Vi hade våra lägen att göra fler mål men annars var det bortalaget som ägde boll, logiskt sett till resultat och tid på klockan (ca 14.00). Det var på en omställning, eller snarare en längre passning rakt mot mål som gjorde att Thoren kom in i matchen. Den togs emot av Jakob Arvidsson som med en backhandknack satte bollen i nät tid 15.20. Två minuter senare tog Thoréngruppen time out. Helt meningslöst med tanke på att sex sekunder därefter hade vi fått ett powerplay. Här visade vi stort tålamod och kyla. Tid är pengar sägs det ibland. I det här fallet är tid mer värt än mål så vi spelade bara av utvisningen. 40 sekunder hade gått av utvisningen innan Emil Johansson fick sin andra utvisning tillsammans med en spelare från Thorén. 4 mot 3 alltså i över en minut när 100 sekunder återstod av matchen. Thorén chansade bort sig och Tobias Viklund sköt 6-3 i det öppet mål som gavs när Jonas Landström passade honom. Sju sekunder senare sköt Erik Nilsson hattrick i öppet mål och fastställde slutresultatet 7-3. I slutsekunderna tilldelades det utvisningsminuter till höger och vänster men det var ingenting som påverkade matchutgången. Istället ska publiken hyllas som stod upp och applåderade Wibax Patriots! Publiksiffran på 1080 personer är väldigt bra och stödet hjälpte oss verkligen till seger. Hoppas många av er kommer till Umeå kommande helg. Ni har varit bra hela säsongen! Tack!

Till sist…

… vann vi samtliga tre perioder, faktum är att det endast hänt två gånger under säsongen (5-10 mot Balrog borta samt 11-3 mot Västerås hemma).

… har vi i Allsvensk spel aldrig vunnit mot Thoréngruppen på bortaplan, tanken är att den negativa trenden ska brytas i helgen.

… fick namnet Emil Johansson 18 utvisningsminuter. Wibax Emil fick fyra minuter och Thoréns 14.