WIBAX

PATRIOTS

Wibax Patriots – Thoréngruppen 5-4 SD

Wibax Patriots – Thoréngruppen 5-4 SD (0-2, 2-2, 2-0, 1-0)

Rysare när serieettan fälldes på hemmaplan

 Flashbacks. 8 mars 2015. Wibax Patriots vänder ett femmålsunderläge mot Thoréngruppen som i den här matchen var seriens formstarkaste lag. Vi klarar det allsvenska kontraktet. 14 oktober 2015. Vi hade precis blivit uppläxade och fått oss en riktig innebandylektion av Thoréngruppen efter att de insett att vi är ett respekterat motstånd. 19 januari 2015. Wibax Patriots håller sin intakta hemmaplanssvit på tio raka matcher med poäng. Vi fick denna gång ge Thoréngruppen en läxa i hur hårt arbete och motivation slår klass.

De ungefärliga 450 åskådarna som trotsade den nära 30-minusgradiga kylan värmdes upp med hjälp av en bra innebandymatch innehållandes intensitet. Thoréngruppen är seriens bollskickligaste lag. Vi är seriens mest hårt jobbande lag och kanske det mest vältränade. Det var också de faktorerna som speglades av matchbilden denna januarikväll. Bortalaget rullade boll väldigt snabbt och effektiva och hade lösningar på allt oavsett situation som uppstod, det var så vi blev utspelade i Umeå i höstas. Vi höll våra positioner i schack och hindrade dem att komma in i slottet. John Stiglund testades inte allt för hårt första kvarten, utan spelade väldigt stabilt på de skott som gick fram på kassen. I uppspelsfasen visste vi att Thoréngruppen skulle vrida från ena hållet och vi fastnade aldrig i deras fälla. Pluspoäng. Flera gånger var vi nära att kontra in bollar när det tilläts. Jonas Landström, Joel Grape Tjernström och Jonas Strandelin kom i ett tre mot ett läge. Landström passade till Grape som släppte bollen förbi sig till Strandelin som inte riktigt var med på noterna och stressade iväg ett avslut. ”Jag var aldrig beredd på att Grape skulle släppa passningen utan var inställd på att löpa så snabbt jag kunde hemåt igen”, kommenterade Strandelin situationen. Strax därefter tog bortalaget ledningen. Efter att vi hamnat fel i positionerna hela vägen i det defensiva försvarsspelet avslutades anfallet distinkt. Några byten senare utökades ledningen till 2-0 på ett frislag nära mål.

I första periodpausen kände vi att vi var nöjda inställningsmässigt och halvnöjda med det tekniska. Andraperioden är för övrigt den period där prestationsmässigt går ned oss mest under matcherna. Så även denna gång – inledningsvis. En överspelning på vår vänsterkant gjorde att Thoréngruppen utökade till 3-0. Ju längre perioden gick desto mer tog vi över spelet. När det psykiska spelet tog över det tekniska var det vi som var det starkare laget, trots underläget. Till slut visade en spelare från bortlaget ut och på ett smått identiskt sätt som Thoréngruppens frislagsmål i första perioden reducerade Marcus Renberg för oss 10.13 in i mittakten. Glädjen blev kortvarig när Emil Johansson utökade ledningen till 4-1, bortalagets namnge alltså. Vår alldeles egna Emil Johansson gjorde dock nästa mål i matchen. Ett långt uppspel på vänsterkanten till Erik Nilsson som genialiskt passade över till Emil Johansson i höga slottet på andra sidan centrallinjen betydde 4-2! Erik Nilsson var också mannen som stod i centrum i slutskedet av perioden. Han sprang mer eller mindre över bortlagets kapten som snabbt la sig ned och rullade runt i smärtor. Vissa hävdade att det var en solklar filmning (förstärkning) medan övriga menade på att det skulle vara utvisning i någon grad. Domaren friade. Undertecknad är säker på att Thoréngruppens spelare hade stått upp för sin lagkapten tydligare ifall det var någon annan Wibaxspelare än Erik Nilsson, som känner många i Umelaget efter sina år i Umeå City.

Tongångarna i omklädningsrummet var positiva. Vi kände att vi hade momentum i matchen. ”Vi tar det här, full jävla fart bara” lät de. Och full fart blev det. Vi blev det lag som tog tag i taktpinnen. Vi var det lag som förde spelet och vi var det lag som spelade mest anfallsspel. Backarna i bortalaget agerade osäkrare och slog bort flera bollar som vi hade chans att kontra på. Med bättre skärpa och lite turligare studsar hade vi gjort fler mål i matchen. Fjolårets målkung Tommy Nilsson tryckte in en målvaktsretur och reducerade till 3-4! Assisten kom från Josef Söderström som är tillbaka efter skada. Framspelningen betydde hans första allsvenska poäng denna säsong och hans tionde assist totalt i allsvenskan. Tre minuter senare rullade suveräna John Stiglund ut bollen till Jonas Landström som dribblade två försvare innan han med en sorkdödade sköt bollen mellan benen på målvakten. Kvitteringen var ett faktum! Ännu en gång hade vi tagit igen ett större underläge mot Thoréngruppen i Norrmalmia! Spelet efter kvitteringen tillhörde fortfarande Wibax Patriots. Vi hade ingen anledning att int fortsätta spela det spel vi visade upp i tredje perioden. Irritationen och det fysiska spelet snäppades upp – inget lag ville av förklarliga skäl förlora. En Thorénspelare försökte tränga igenom vårt försvar men bollen snappades upp av Stiglund i kassen. I samma sekvens hann spelaren inte stanna utan sprang rakt in i Stiglund som blev liggandes några minuter. Publiken och hemmaspelarna höll tummarna för fortsatt spel. Efter lite omplåstring var han tillbaka i kassen. Ännu bättre. Han gick från att vara stabil till att bli en vägg. Bokstavligt talat. De flesta i Norrmalmia sporthall hade räknat in ett ledningsmål när en bortaspelare sköt direktskott på en diagonalpassning. Inte Stiglund. Han slängde sig sensationellt och räddade bollen. I matchens absolut sista sekunder styrde han bollen i stolpen efter ett liknande läge och räddade oss från ett tungt nederlag. Sudden death väntade!

”Vi får inte vara nöjda nu”.

”Vi har ingen att förlora”.

Det var motiven vi fick inför förlängningsspelet. Och visst smittade det av sig. Erik Nilsson klev, som vanligt, fram när det gäller som mest. Han kom fri med målvakten, gjorde en mindre dragning och rullade bollen i mål. Hela Norrmalmia bröt ut i stort jubel!

Till sist…

… är det här första gången i Allsvenskan vi tar poäng tre matcher i följd. Således också första gången i Allsvenskan vi vinner tre matcher i följd. I division 1 2013/14 tog vi tio trepoängare på elva omgångar, alternativt 14 vinster på 16 matcher.

… är Västerås det enda laget denna säsong som släppt in färre mål än oss mot Thorengruppen i en enskild match.

… är John Stiglunds räddningsprocent senaste tre matcherna 81,58% och i snitt 4,66 insläppta mål per match. Utgången har slutat med seger i samtliga matcher som John Stiglund vaktat kassen (Strängnäs hemma (inbytt), Täby hemma, Balrog hemma och Thoréngruppen).