WIBAX

PATRIOTS

Wibax Patriots – Tyresö Trollbäcken 5–4SD

Wibax Patriots – Tyresö Trollbäcken 5–4SD (0-1, 3-2, 1-1, 1-0)

Special teams i fokus när vi tog ännu en suddenseger

Dagens motståndare var samma som vi spelade mot i den allra första allsvenska matchen i Wibax Patriots historia, nämligen Tyresö. Likheten gångerna emellan är att bägge lagen slåss kring ett streck. Skillnaden är att vi denna säsong krigar kring det övre strecket. I Tyresös lag finns det otroligt mycket individuell skicklighet – så mycket att undertecknad faktiskt tippade dagens motståndare tvåa i tabellen inför säsongen. En motståndare som underpresterat, men som besitter mycket färdigheter.

Vi ville komma ut som det bättre laget och visa att här är det svårt att ta poäng. Tyresö ville komma ut och visa att de kan prestera bättre innebandy än tabellen visade. I matchens första duell hamnade Erik Nilsson utanför sargen i ena hörnet. Tyresö satte agendan för matchen. Domarna hade efter två minuters spel hunnit blåsa i pipan en handfull gånger – utan att matchen egentligen var ful. Vi skapade de hetaste chanserna, där Martin Hallén Almroths skott utmärkte sig. En stenhård passning från Jonas Karlsson i den vänstra fickan till Martin i den högra och ett direktskott resulterar vanligtvis i ett mål. Inte denna gång, när Tyresös målvakt hinner slänga sig mot en andra stolpen och styra bort avslutet. Det var när Jonas Strandelin felaktig visades ut för liggande spel matchens första mål kom. Adam Kimström, som har dubbellicens med Storvreta, smög sig in bakom vår topp i powerplay och pangade in ledningsmålet med tiden 13.22. Därefter skapade inget av lagen egentligen någon målchans som är värd att rapportera.

I pausen kände vi att tempot var alldeles för lågt. Vi hade svårt att komma in i matchen med de låga tempot som var i matchen. Däremot om vi skulle pressa högre i banan hade vi troligen blivit överspelade oftare – en svår ekvation att lösa. Första femman kom åtminstone ut i andra period och satte full fart framåt. I deras andra byte i perioden pressade de TT långt ned i egen zon. Det avslutades med att Tommy Nilsson knackade in kvitteringen. Bytet därefter var Tyresö återigen i förarsätet. Ett skott som smet in under armen på John Stiglund och som med högst en decimeter passerade mållinjen var det som gjorde att det stod 1-2 på resultattavlan. Bara två minuter efter målet utvisades en Tyresöspelare. Vi var nära att kvittera, men lyckades inte. I slutskedet av numerära överläget ville coach Janne Persson byta in Marcus Renberg, utan att lyckas. Detta eftersom han sett hur TT formerade sin box. När vi fick ännu ett powerplayspel efter halva perioden var den andra PP-formationen inne, däribland Marcus Renberg. Det var också Renberg som satte kvitteringsbollen från slottet. Precis som förra kvitteringen tog det inte länge innan Tyresö – ännu en gång – satt sig i förarsätet. Ett långt byte av oss gjorde att Robin Rudberg kunde pricka in 3-2 för Tyresö. Kvitteringen skulle komma. Även den i powerplay. Samma formation fick chansen igen. Emil Johansson tog några steg in från sin position till höger och placerade in bollen i bortre burgaveln. Elegant! Johansson, som för övrigt assisterade till Renbergs mål. Knappa minuter återstod av perioden när Tyresö skulle sköta ett uppspel. Detta var förmodligen de tråkigaste spelade minuter i Allsvenskans historia. Backarna bollade till varandra i ungefär en minut, och med 30 sekunder kvar byter de ut spelarna som spelat av tiden. Vad gör de nya spelarna som kom in? Jo, exakt likadant. I nästan två minuter spelade Tyresö bollen mellan backarna, utan att det minsta försöka att anfalla. De märktes att de var väldigt nöjda med ett oavgjort resultat.

Publiken hade knappt hunnit bänka sig innan det hände grejer i tredje perioden. I andra bytet lastade Birk Sollenius in bollen mot kassen från halva planen, där styrde Joel Grape Tjernström in bollen. Vi hade för första gången tagit ledningen i matchen. Det fina spelet med delikatesser lös med från frånvaro i stort sett hela perioden. Istället tog det fysiska spelet över allt mer. Och när man trodde att det fysiska spelet skulle komma – och man räds det – då gör man som Tyresös nummer 40 Oscar Borgqvist och lägger sig ned innan smällen kommer. Han gjorde det tyvärr systematisk flera gånger under matchens gång och fler än en gång lyckades han lura domaren. Minns undertecknad rätt, var det en sådan situation som visade ut Jonas Landström för otillåten trängning. Tråkigt nog, kvitterade också Tyresö i powerplayspelet när en av deras bästa spelare Patrik Schantz placerade in bollen snyggt i främre krysset. Sex sekunder återstod av matchen när TT tilldöms en frislag, efter ett ihopslag som gjorde att bollen touchade basketkorgen. I samma sekvens tog de timeout. Vi redde ut situationen och fick med oss en poäng – minst.

Jonas Karlsson reagerade på ett domslut direkt i övertidsspelet. ”Fan” skrek han. Det räckte tydligen för att bli utvisad för protest. Tyresö, som gjort två mål på lika många numerära överlägen i matchen, fick alltså en ypperlig chans att avgöra i förlängningen. Och visst kom det ett mål. För Wibax Patriots! Eminente center Elias Nyström kom i en två mot en situation tillsammans med Erik Nilsson. Det som såg ut att vara ett helt fritt skottläge för Nyström var det också. Då väljer han att passa – mitt på Tyresös försvarsspelare. Bollen studsade tillbaka till Nyström som väljer att knacka bollen med backhand. PANG upp i första krysset! Hans solklart snyggaste mål denna säsong. Vi hade avgjort ännu en övertidsperiod! En förlorad poäng snarare än två vunna. Summa summarum, vi har två poängs försprång ned till Järfälla under kvalstrecket med lika många omgångar kvar att spela.

Till sist…

… var övertidssegern vår femte på sju försök. Aldrig under säsongen har ett oavgjort resultat efter 60 minuter varit ett oavgjort resultat efter 65 minuter för vår del. Djurgården och Järfälla är enda lagen som besegrat oss i förlängningsspelet. … möter vi Salem i kommande omgång. En match som gör att vi kan klättra upp till tredje plats i tabellen vid seger på ordinarie tid. Å andra sidan, kan vi tappa till femte plats ifall Järfälla tar tre poäng mer än oss, alternativt två poäng fler och X antal mål.

… kommer vi i sista hemmamatchen i grundserien vara klara för kval, alternativt ha allting att spela för i kamp en kvalplats. Allt att vinna. Se till att vara på plats och stötta oss!

… Tog Piteå en imponerande seger mot Södertälje i hockeyns playoff! Vi önskar givetvis alla Piteålag all lycka till mot sina motståndare. Södertälje ligger för övrigt endast en trafikplats ifrån vår kommande motståndare Salem. Mycket Piteå alltså i södra Stockholmsregionen i helgen.