WIBAX

PATRIOTS

Wibax Patriots – Västerås 11–3

Wibax Patriots – Västerås 11–3 (4-2, 4-0, 3-1)

 Storkross när kvalplatsen säkrades

Vinna eller försvinna. Kvalspel eller försäsongsträning. Det var vad som stod på spel när Västerås kom på besök i seriens sista match. Samtidigt som bortalaget ville säkra nytt kontrakt och göra den bedrift vi lyckades med i fjol, rädda kontraktet i sista omgången som nykomlingar. Det var upplagt för spänning – en rysare, som det allt som oftast blir i Norrmalmia.

Undantag bekräftar dock regeln. Redan från start visade vi vilket lag som mest taggat och vilket lag som skulle komma att dominera matchen. Under säsongen har det funnits tendenser att lämna över ansvar till andra lagkamrater och denna afton när det gällde som mest, ville samtliga spelare synas som mest. Det fick bortalaget verkligen erfara! Vi var inne i matchens tredje byte när Marcus Renberg pangade in 1-0! Bytet senare hade vi utökat till 2-0 efter ett anfallsspel som var taget direkt ur skolboken. Utan att veta, antar jag att coacherna smålog när Elias Nyström rullade in bollen i öppet mål efter en suverän passning från Tobias Viklund. Vi fortsatte att trumma på och spela till oss öppna lägen. Det syntes verkligen vilket av lagen som var topplag – vi var överlägsna. Marcus Renberg fick göra sitt andra mål i matchen när vi i powerplay endast behövde tolv sekunder för att sätta trean. Bortalaget fick ett tidigt tröstmål två minuter senare. När vi fick chansen i powerplay för andra gången rullade vi upp Västerås flera gånger men kunde inte sätta bollen. Närmast var Birk Sollenius som sköt från kanten då bollen tog i ribbkrysset via Västeråsmålvaktens hjälm. Numerära överläget är troligen det bästa vi haft under säsongen, trots att utdelningen uteblev. En minut efter att Västerås blev fulltaliga satte Josef Söderström 4-1. Innan pausvilan hade Västerås fått in ännu en reducering, 4-2 efter första perioden!

Två minuter drygt var spelade i mittakten när vi utökade ledningen till 5-2. Birk Sollenius gjorde det på ett direktskott efter ett längre anfallsspel. Två minuter senare hade vi gjort två mål till, genom Joel Grape Tjernström och Erik Nilsson. Två numerära underlägen fick vi i mittperioden. Bägge spelade vi av på ett föredömligt sätt där vi vågade spelade bollen till varandra och Västerås hade svårt att skapa målchanser. Emil Johansson försökte med en fräckis genom att gömma sig bakom vår målbur när vi hade frislag på mittplanen. Till en början märkte ingen i bortalaget var Johansson tog vägen. Kort efter boxplayspelet lyckades Västerås komma till en bra målchans. En diagonalpassning till en fri Västeråsspelare borde vanligtvis tendera i ett mål, inte denna gång för John Stiglund i målet hade bestämt sig för att där var det stängt. Perioden avslutades med att storebror Tommy Nilsson serverade lillebror Erik som enkelt kunde sätta dit åttan.

Hur går tankegångarna inom laget när vi leder med sex bollar och känner oss överlägsna när en period återstår? Jo, vi ska vinna alla perioder, men samtidigt behålla ödmjukheten och respekten för motståndarna. Josef Söderström gjorde nian och knappa minuten senare gjorde Joel Grape Tjernström tvåsiffrigt på straff. Målgesten tar ändå hem priset här. En handfull lagkamrater visste vad som stod på spel, resterande hade inte en aning. Direkt efter att bollen var i nät sprang Grape Tjernström till sargen på långsidan där publiken sitter tillsammans med fyra spelare från avbytarbänken. Tillsammans paddlade de kajak till publikens stora jubel. Den glädjen spelarna visade upp där är den glädje som speglat truppen hela säsongen. Överlägsenheten gjorde det svårt för oss att fortsätta på. Vi var nära några kommer att komma igenom till riktigt bra målchanser men allt för oftast saknades skärpan. 11.10 in i perioden hände något ytterst ovanligt. Bägge lagen tog time out! För vår del spelade vi på samtliga spelare. Västerås reducerade 13.18 in i perioden från en central position. Josef Söderström gjorde elvan och fick därmed göra hattrick i matchen. Matchuret, 13.37. Elit, som det heter på ”gameingspråk”. Resterande delen av matchen spelades endast av och spelarna tillsammans med publiken kunde konstatera att vi spelar kval till SSL redan nästa helg!

Till sist…

… var det här den största segern för Wibax Patriots i Allsvenskan. Sedan tidigare var den största segermarginalen för oss på fem mål (10-5 mot Balrog borta denna säsong och Djurgården borta med 7-2 förra säsongen). För att hitta ännu större segermarginal får vi gå tillbaka till hösten 2013 då vi besegrade Alfta med elva mål, 13-2.

… har vi poängmässigt övertag mot kommande kvalmotståndaren Djurgården. Våra sju är något fler än deras 5. Samtliga möten har slutat med vinst för bortalaget. Fortsätter samma trend kommer vi att gå vidare från första playoffomgången med 2-1 i matcher. Peppar peppar….

… är Wibax Patriots obesegrat i kvalspel, när vi kvalade upp till Allsvenskan vann vi fyra raka matcher med målskillnaden 32-20. Slutkvalet mot Skellefteå vann med vi målskillnaden 16-6 över två matcher.